Ana içeriğe atla

Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. M. Necmettin Pamir ve Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yasemin Alanay “Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk” listesinde

Prof. Dr. M. Necmettin Pamir, 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Beyin ve sinir cerrahisi ihtisas eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. 1984 ve 1985 yılları arasında İsveç-Karolinska ve İsviçre- Zürih üniversitelerinde klinik nöroşirürji çalışmalarında bulundu. 1991 yılında Marmara Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsü Başkanlığı’na getirildi. 1992 yılında ABD’de Pittsburgh, Virginia ve George Washington Üniversitelerinde klinik nöroşirürji konusunda çalışmalar yaptı.Prof. Pamir 1986’da Marmara Üniversitesi Nöroşirürji AD başkanı oldu ve bu görevi 2008 yılına kadar yürüttü. Ayrıca Marmara Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, Marmara Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği görevlerini yürüttü; Marmara Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsü Vakfı, Marmara Üniversitesi Döner Sermaye Yönetim Kurulu ve Marmara Üniversitesi Döner Sermaye Satınalma Departmanı Üyesi oldu. Pamir, 2008 yılından beri Acıbadem Üniversitesi Nöroşirürji AD başkanlığını yürütmektedir. Prof. Pamir 2008-2012 yılları arasında Acıbadem Üniversitesi Kurucu Rektörlük görevini yerine getirmiştir.

Pamir, dünya beyin cerrahisinin en üst kuruluşu olan Dünya Nörolojik Cerrahi Akademisi (World Academy Neurological Surgery) başkanlığına seçilen ilk Türk beyin cerrahıdır. Nörolojiyle ilgili dünyada ve Türkiye’de pek çok derneğin üyesidir. Halen Acıbadem Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etmektedir.

Prof. Dr. Yasemin Alanay, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Genetik Hastalıkları konusunda uzmandır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Fakültesi mezunu olan Prof. Dr. Yasemin Alanay, mezuniyet sonrası kısa süre Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD’da asistanlık yaptı. 1997-2001 arasında Hacettepe ÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD’da uzmanlık eğitimi aldı. 2001-2002 döneminde Pediatri Başasistanlığı yaptı. 2002 sonlarında Down Sendromlu çocuklarla ve anneleri ile ilgili uzmanlık tezini yürüttüğü Çocuk Genetik Ünitesi’nde uzman olarak çalışmaya başladı. 2005- 2006 döneminde 1 yıl Los Angeles Cedars Sinai Tıp Merkezi’nde “İskelet Displazileri” konusunda eğitim aldı.2010’da Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. 2011 yılında Çocuk Genetik Hastalıkları Türkiye’de ilk kez Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı sonrası üst ihtisas olarak kabul edildi. Dr. Alanay Yan Dal Diploması alan ilk hekimler arasında yer aldı. 2013 yılında Profesör ünvanı aldı. Dr Alanay, Avrupa ve ABD’de çok-merkezli çok sayıda çalışmanın içinde yer almış, pek çok hastalığın genetik nedeninin aydınlatılmasına katkıda bulunmuştur. Özellikle çekinik kalıtılan ostegenezis imperfekta ve yüz gelişiminde rol alan genlerin tanımlandığı çalışmalarda baş araştırmacıdır. Bu alanlarda iki yeni gen tanımlamıştır.

Çocuk Genetik Hastalıkları Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Alanay ayrıca, International Skeletal Dysplasia Society, European Society of Human Genetics, Milli Pediatri Derneği, Türk Tabipleri Birliği, American Society of Human Genetics (ASHG), Türk Pediatri Kurumu üyesidir. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi, pekçok kitap bölümü mevcuttur. 2013 yılında ilk kez basılan Osteogenezis İmperfekta Kitabında tanımladığı gen üzerine kitap bölümü yazmıştır. Prof. Dr. Yasemin Alanay, halen Acıbadem Sağlık Grubu’nda çalışmalarını sürdürme, 2015 yılından bu yana Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktadır. İlgi alanları çocukların genetik hastalıkları, klinik genetik, iskelet displazileri ve genetik hastalıkların toplumsal etkileridir.Tıp alanında çalışan Türk bilim insanlarımızı mercek altına alan çalışmada, araştırma literatürünün ve nitelikli web kaynaklarının en geniş özet (abstract) ve atıf veritabanı olan Scopus’tan faydalanılmış.Öğretim üyelerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Araştırma detaylarına ulaşmak için tıklayın

Haber Tarihi: 30/04/2019

Son güncelleme tarihi: 18.12.2023