Bu programda adayların Biyomalzeme konusunda uluslararası standartlarda yetiştirilmesi, adaylara eğitimleri süresince Biyomalzeme ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve bunun yanı sıra biyomalzeme konusunda tıbbi cihaz malzemeleriyle ilgili malzeme, proses ve biyouyumluluk konusunda teorik ve pratik bilgilerin kazandırılması hedeflenmiştir. Söz konusu bilgilerin yardımı ile öğrenciye Biyomalzeme alanında bağımsız araştırma yapma, biyomalzeme temelli tıbbi cihazlar üzerinde teorik ve pratik bilgileri kazandırma, sağlık, biyoloji, kimya, malzeme ve proses teknikleri konusunda geniş bir yelpazede bilimsel sorunları inceleme, anlama, yorum yapabilme, ve ürün tasarlama ve üretim yollarını planlama konularında gerekli becerilerin kazandırılması amaçlanmıştır.
Türkiye'de bilim politikalarının oluşturulmasında en yüksek karar organı olan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) 27. Toplantısı sonucunda belirlenen öncelikli alanlar arasında biyomalzeme alanı da bulunmaktadır. Bu toplantı sonucunda yüksek katma değerli ürün odaklı üretim yapısına ulaşmak için yurt içi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının yüzde 20’sinin yerli üretimle karşılanması planlandığı ve dış ticaret açığına etki potansiyelinin en yüksek başlıca bileşenlerin de biyomedikal ekipmanlar, tanı ürünleri, biyomalzemeler, ilaç ve aşılar olduğu vurgulanmıştır. Bu doğrultuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK gibi kuruluşlar bu alandaki projelere önemli destek sağlamaya başlamışlardır. Üniversitemizde açtığımız Y. Lisans Programına ek olarak açılan Doktora programımız ile yurt içi biyomalzeme gereksiniminin kısmen yerli üretimle karşılanması ve kişiye özel biyomalzeme tasarımı ve üretimi hedefleri ile sağlık alanında önemli katkı sağlaması beklenmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca Temmuz 2019'da yayınlanan 11. Kalkınma Planına göre, biyomalzemelerin de bir parçası olduğu İlaç ve Tıbbi Teknolojiler alanında, ülkemizin Ar-Ge ve üretim kapasitesini geliştirmek üzere üniversiteler, Araştırma Merkezleri, laboratuvarlar, teknoloji firmaları, uygulama merkezleri, hekim ve mühendisler gibi sektörün tüm paydaşlarının yer aldığı entegre bir sağlık ekosistemi olarak Sağlık Vadisinin hayata geçirilmesi planlanmaktadır. İlaç ve tıbbi cihaz üretim alanlarının yer alacağı, ortak kullanıma hizmet edecek şekilde teknolojik imkânların bulunduğu, kümelenmeye yönelik desteklerin sağlanacağı sağlık teknoloji geliştirme bölgeleri oluşturulması ve Tıbbi cihazların Ar-Ge’sine, pre-klinik çalışmalarına, prototip geliştirilmesine, üretimine ve üretim sonrası süreçlerine yönelik analiz, doğrulama, test ve ölçüm faaliyetlerini içeren akredite Mükemmeliyet Merkezleri kurulması öngörülmektedir (On Birinci Kalkınma Planı, 2019-2023, Temmuz 2019, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı).
Programın öğrenim hedefleri şunlardır:
- Biyomalzeme, doku mühendisliği, rejeneratif tıp konularında ilgili kavramların öğretilmesi,
- Bilimsel araştırmalar ve laboratuvar uygulamalarında etik değerlerin ve yaşanabilen etik sorunların farkındalığının oluşturulması,
- Bilimsel çalışmalarda aktif görev alarak ortak çalışma becerilerinin edinilmesi,
- Bilimsel kaynaklara hızlı erişim ve doğru yorumlama becerilerinin kazanılması,
- Bilimsel toplantılarda Biyomalzeme alanında edindiği bilgiyi dinleyicilere etkin düzeyde aktaracak iletişim becerilerinin kazandırılması,
- Laboratuvar güvenliği ile bilincini kazanarak biyogüvenlik kuralları çerçevesinde laboratuvar çalışmaları yapma alışkanlığı kazandırmak.