Ana içeriğe atla

Sosyoloji Günleri V Dijital Varoluşlar

Acıbadem Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen “Sosyoloji Günleri V: Dijital Varoluşlar” adlı etkinlik 17 Aralık 2024 tarihinde üniversitemizde gerçekleşti. Etkinlik öğrencilerin hazırladıkları bir poster sergisi ile bir sempozyumdan oluşmaktaydı. Posterler, Medya ve İletişim dersini alan Sosyoloji ve Psikoloji öğrencileri tarafından, dijital varoluşun kendileri için neler ifade ettiğini anlatmak üzere tasarlanmıştı. Sempozyumda ise günümüzde çoğu kişinin gündelik yaşamlarının büyük bir bölümünün başkalarıyla yüz yüze gelmeden, kendilerini göstermek ya da gerçek kimliklerini bildirmek zorunda kalmadan iletişim kurabildikleri dijital mecralarda geçtiğine dikkat çekilerek “Kimlik ve benlik inşa etmenin dijital mecralarda ortaya çıkan yeni biçimleri bireyler için ne gibi olanaklar ve/veya sorunlar oluşturmaktadır?” ve  “Varoluş ve toplumsallık dijital dünyada nasıl bir dönüşümden geçmektedir?” sorularına yanıt arandı. 

Toplantı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İnci User’in açılış konuşmasıyla başlayıp Acıbadem Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Güney’in konuşmasıyla devam etti. Daha sonra Medya ve İletişim dersini veren ve Dijital Varoluşlar Sergisi’nin oluşmasını sağlayan Öğretim Görevlisi İdil Güney Şimşek dijital iletişim mecralarının günümüz bireylerinin yaşamlarını ve benlik algılarını nasıl biçimlendirdiklerini ele alan bir konuşma yaptı. 

Sempozyumun “Yeni Medyanın Halleri” başlıklı ilk oturumunda moderatörlüğü, Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Metin Cevizci üstlendi. Oturumda Cevizci’nin “Dijital Çağda Kimlikleri Anlamak: Teorik Bir Çerçeve” adlı sunumunu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nisbet Gamze Toksoy’un “İmgeler, Kimlik ve Ötesi” konulu sunumu izledi. Daha sonra İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Batuhan Avşaroğlu “Dijital ve Teknolojik Dönüşüm Bağlamında Türkiye’de Körlerin Deneyimleri, Kör Hareketi, Erişilebilirlik ve Geleceği”, “Dijital ve Teknolojik Dönüşüm Bağlamında Türkiye’de Körlerin Deneyimleri, Kör Hareketi, Erişilebilirlik ve Geleceği”; İstanbul Beykent Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Nur Özer ise “Dijital Dünyada Yüz ve Kimliğin İnşası: Sakatlık ve Biyososyalite” başlıklı çalışmalarını sundular. 

Dr. Öğretim Üyesi Deniz Ünan Göktan moderatörlüğünde gerçekleşen “Dijital Medya ve Kimlik” başlıklı ikinci oturumda Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aylin Sunam Audry “Dijital Medya ve Benlik”, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gözde Cöbek,“Genç Yetişkinlerin Flört Uygulamalarındaki Profillerinde Toplumsal Cinsiyetin Rolü” ve son olarak Doktorand Yiğit Bahadır Kaya “Dijitaldeki Erkeklik: Kimlik, Topluluk, Toplumsal Cinsiyet” konulu sunumları yer aldı.

Etkinliğin son oturumu Öğretim Görevlisi İdil Güney Şimşek’in moderatörlüğünü üstlendiği “Gençlerin Gözüyle Dijital Varoluşlar” başlıklı paneldi. Bu panelde, toplantı katılımcıları tarafından büyük ilgi gören poster sergisini İdil Güney Şimşek’in dersi kapsamında hazırlamış olan öğrencilerden beşi, posterlerine ilham veren deneyim ve görüşleri ile posterlerin tasarlanma süreçleri hakkında bilgi verdiler.

Posterleri Hazırlayan Öğrencilerimiz;

 Ceren Aktaş, Sosyoloji Bölümü 

Sema Başavcı, Psikoloji Bölümü 

Eslem Nur Cantemür, Psikoloji Bölümü 

Ayşenaz Çelikler, Sosyoloji Bölümü

 Nesrin Doğan, Psikoloji Bölümü 

Özlem Doğan, Sosyoloji Bölümü 

Berru Dönmez, Psikoloji Bölümü 

Ayşegül Güvelioğlu, Psikoloji Bölümü

 Başak Karataş, Sosyoloji Bölümü

 Kübra Kavaklı, Sosyoloji Bölümü 

Kubilay Kaya, Psikoloji Bölümü 

İclal Parlakkılıç, Psikoloji Bölümü

 Esra Nur Satır, Sosyoloji Bölümü 

Buket Uçar, Sosyoloji Bölümü 

Melike Tapan, Sosyoloji Bölümü 

İlayda Yıldırım, Sosyoloji Bölümü 

Dilara Yıldız, Psikoloji Bölümü

Haber Tarihi: 17/12/2024

Son güncelleme tarihi: 02.01.2025