Skip to main content

Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Günseli Bayram Akçapınar ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Joint Genome Institute bünyesinde yapılacak projede görev alacak Türkiye’den ilk araştırmacı oldu

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günseli Bayram Akçapınar, US-Department of Energy'ye bağlı Joint Genome Institute (JGI) bünyesinde yapılacak "Trichoderma Whole Genus Genomic Project" başlıklı projenin "Small Secreted Cysteine-rich Proteins (SSCP)" modülünde işbirliği yapmak üzere davet edildi. Doç. Dr. Günseli Bayram Akçapınar aynı zamanda iş birliği kapsamında Türkiye’den davet edilen ilk araştırmacı.

İşbirliği projesi olan “Trichoderma Whole Genus Project” (Trichoderma Tüm Cins Projesi) yaklaşık iki yıldır JGI’nın ”Community Science Projects” kapsamında destekleniyor. Projenin pilot aşaması da bu yıl tamamlandı. Proje iş birliği kapsamında ABD, Çin, Avusturya, Hollanda, Kanada, Fransa gibi ülkelerden uzun yıllardır bu alanda önemli çalışmalar yürüten araştırmacılar bulunuyor.Araştırmaya konu olan Trichoderma bir küf mantarı cinsi. Bu mantar cinsi, biyokütlenin en büyük parçası olan selülozu parçalayacak enzimleri, bitki büyümesine katkıları, biyokontrol organizmaları olarak, bitki patojenlerine karşı koruma sağlayan proteinleri ile bilinmektedir. Bu mantarlar sanayi enzimlerinin üretiminde, biyoenerji üretiminde, bitki zararlılarına karşı biyokontrolde kullanılabilme potansiyelleri nedeniyle oldukça önemli. Proje çerçevesinde 5 yıl boyunca toplamda 400 farklı Trichoderma türünün tüm genom dizilerinin açığa çıkarılması hedefleniyor. Pilot proje ile bunlardan 25’i bu yıl tamamlandı. Bu proje ile elde edilecek bilgi birikimi ve anlayış, Trichoderma taksonunun evrimi, ekolojisi ve çeşitliliğini anlamamıza ve çeşitli Trichoderma türlerinin bitki korumasından, bitki büyümesine ve biyoenerji üretimine kadar birçok alanda uygulamalarının geliştirilmesine olanak sağlayacak.

Doç. Dr. Günseli Bayram Akçapınar projenin “Small Secreted Cysteine-rich Proteins (SSCP)” modülünde iş birliği için, bu alanda önceki çalışmaları temel alınarak, davet edildi. Bu modülde mantarların bir nevi bağışıklık, savunma, saldırı sistemleri ile ekolojik niş ilişkilerinde görev alan, küf sporlarının dayanıklılığını arttıran geniş bir protein ailesinin farklı türlerini açığa çıkararak, yapı-görev ilişkilerini, bunların bitki korumasından, bitki büyümesine ve biyoenerji üretimine kadar farklı konularda işlevlerinin araştırılması hedefleniyor.

Joint Genome Institute (JGI), ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı olarak genom haritalama, DNA dizileme, teknoloji geliştirme ve bilgi bilimlerindeki uzmanlığı ve kaynakları birleştirmek üzere 1997 yılında kurulan bir araştırma enstitüsüdür. Enstitünün misyonu, temiz enerji kaynaklarının yaratılması, çevresel karakterizasyon ve çevre kirliliğinin önlenmesi gibi hedeflerini destekleyecek biçimde genom çalışmalarını geliştirmektir. Enstitü bu çerçevede hem ABD içinde, hem de ABD dışında çalışan araştırmacılara yüksek performanslı genom dizileme, DNA tasarım ve sentezi, metabolomiks ve hesaplamalı analiz gibi konularda altyapı ve destek sağlamaktadır.

Öğretim üyemizi kutlar, başarılarının devamını dileriz.

News Date: 21/12/2020

Last update date: 04/07/2024