Yenidoğan, bebek ve çocukların anestezi uygulamaları esnasında güvenli bir cerrahi süreç geçirilmesi, bilgi, deneyim ve yaşanan sorunların paylaşılması amacıyla Asya Pediatrik Anestezi Derneği’nin düzenlediği ASPA 18. Uluslararası Kongresi, Asya başta olmak üzere Amerika ve Avrupa’nın da dahil olduğu toplam 32 ülkenin katılımıyla 14-16 Ekim 2022 tarihleri arasında üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşti.
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Z. Serpil Ustalar Özgen başkanlığında gerçekleşen kongrede, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Çimen Olguner, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sibel Barış, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Pınar Kendigelen, Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Canan Bor ve Acıbadem Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Programı’ndan Doç. Dr. Dilek Altun organizasyon ekibinde yer aldı.
Pediatrik anestezi alanında dünyada başarılı çalışmaları ile tanınan hekimlerin bilgilerinin ve deneyimlerinin paylaşılması hedeflenen kongrede modeller, maketler ve fantomlar üzerinde uygulamaları, periperatif pediatrik yaşam desteğini, pediatrik zor havayolunu, pediatrik zor damaryolunu ve perioperatif ultrason kullanımını içeren beş ayrı çalıştay, aynı gün yaklaşık 125 kişinin katılımıyla Klinik Simülasyon ve İleri Düzey Endoskopik – Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi (CASE)’nde gerçekleşti.
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Meral Kanbak, Asya Pediatrik Anestezi Derneği Başkanı Josephine Tan, Asya Pediatrik Anestezi Derneği gelecek dönem başkanı Z. Serpil Ustalar Özgen’in açılış konuşmaları ile başlayan kongreye, Dünya Anestezistler Birliği Federasyonu eski başkanı (WFSA) Walid Habre, ASPA kurucu başkanları Agnes Ng ve Rebecca Jacob ve Türk Rejiyonel Anestezi Derneği başkanı Fatma Sarıcaoğlu da katıldı. Kongreye alanında uzman ve deneyimli 33 yabancı konuşmacı uzaktan katılırken, 53 yabancı ve 66 yerli konuşmacı ise fiziksel olarak katılımcılar arasında yer aldı.
Kosovo, Tunus, İsvicre, Fransa, Almanya, İsveç, Ukrayna, Nepal, Hindistan, Japonya, Honduras, Nigerya, Almanya, Ürdün, Moğolistan, Özbekistan, Malezya, Endonezya, Filipinler, Singapur, Vietnam, Kamboçya, İran, Pakistan, Bangladeş, Güney Kore, Amerika, Çin, Avusturalya, Tayland, Bosna Hersek ve Türkiye olmak üzere 32 ülkenin katıldığı kongrede, 700’e yakın katılımcı yer aldı. Katılımcılardan gelen 135 sözlü bildiriden ilk 3’e girenlere ASPA 2023 katılım ödülü verildi.
Anestezi teknikerlerinin de katıldığı kongre, 16 Ekim Dünya Anestezi Günü’nün kutlanması ile sona erdi. ASPA 2023 gelecek sene Seul, Kore’de yapılacaktır.
Kongre hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.
News Date: 01/11/2022
Last update date: 23/06/2023