Skip to main content

Farmakognozi ve Fitoterapi Laboratuvarı

 


 

Çalışma Prensibi

Gaz Kromatografisi, kromatografik bir ayrım yöntemidir. Sabit bir fazdan mobil faz olarak gaz akımı (He, Azot, vb.) geçirilerek uçucu bileşiklerin adsorbsiyon ve dağılım farkına göre birbirlerinden ayrılmasını sağlayan yöntemdir. Bileşikler ayrıldıktan sonra farklı detektörler ile kalitatif ve kantitatif olarak analiz edilebilir. Bu detektörlerden en yaygın kullanılanları kütle spektrometrisi detektörü (MS) ve alev iyonlaşmalı detektördür (FID).

Teknik Özellikler

Enjeksiyon sistemi: Analiz edilecek maddeler iki ayrı şekilde kolona gönderilebilir. Otomatik şırınga yardımıyla enjeksiyon ve Head Space aplikatörü. Enjektör ile uçucu hale gelebilen kimyasal bileşenler, enjeksiyon için uygun şekilde hazırlandıktan sonra viallere konularak uygulanabilirler. Head Space aplikatörü ile yapılan anaizlerde ise, uçucu numune bileşenleri, şişenin içinde numunenin üzerinde bulunan boşluktaki gaz fazına yayılır. Headspace GC, katı, sıvı ve gaz örneklerinde uçucu ve yarı uçucu organikleri kalitatif ve kantitatif olarak analiz etmek için kullanılır. Özellikle doğrudan cihaza sıvı olarak verilemeyecek biyolojik veya çevre numuneleri için headspace yöntemi kullanılır. Bunun gibi, numunenin tamamının (yani kirli ve yoğun matrisli numuneler) GC cihazına enjekte edilmemesi gerektiği durumlarda numunelerin analizi için de iyi bir tekniktir. Detektörler: Kütle Sprektrometrisi (MS) ve alev iyonlaşmalı detektörü (FID) ile kalitatif ve kantitatif tayinler yapılmaktadır. Yazılım: Mass Hunter yazılı kullanılmaktadır. Kütüphaneler: NIST14 ve Wiley7 Mass spectra kütüphaneleri ile kalitatif olarak maddeler belirlenebilmektedir.

Uygulama alanları

Bitkisel uçucu ve sabit yağların analizi, Gıda, İlaç, Adli tıp, Genetik, Biyokimya gibi alanlarda kullanılmaktadır.

 


 

Çalışma Prensibi

HPTLC (Yüksek Performanslı İnce Tabaka Kromatografisi) ince tabaka kromatografisi gibi adsorpsiyona dayalı ayırma tekniğini kullanan bir analitik cihazdır. Analizi yapılacak maddelerin özelliklerine bağlı olarak seçilmiş sıvı bir mobil fazın, sabit faz olarak kullanılan ince tabaka üzerinde farklı afinite göstermesi sebebiyle ayrım sağlanmaktadır. Ayrım sağlandıktan sonra, referans madde ile kıyaslanarak maddelerin ince tabaka üzerinde bıraktıkları izlerin yoğunlukları üzerinden kalitatif ve kantitatif analizler yapılabilmektedir. Sonuçlar gelişmiş bir yazılım ile değerlendirilerek raporlanmaktadır. Tam otomatize bir sistem olduğundan, ince tabaka kromatografisine göre çok daha hassas ölçümler yapılabilmektedir.

Teknik Özellikler

HPTLC modüler yapıda bir cihaz olduğundan birden fazla cihazın bir araya gelerek bir bütün oluşturması ile analizler gerçekleştirilmektedir. Camag Automatic TLC Sampler IV (ATS-4): Otomatik numune aplikatörüdür. ATS 4, kalitatif ve kantitatif analizler için tam otomatik örnek uygulama sunar. Kütle analizinde rutin kullanım ve yüksek numune verimi için uygundur. Automatıc Developıng Chamber 2 (ADC 2): Plaka yürütme işlemi için kullanılan bir cihazdır. Yürütme adımını tamamen otomatik ve çevresel etkilerden bağımsız olarak gerçekleştirir. Plakanın aktivitesi ve ön koşullandırılması, oda doygunluğu, yürütme mesafesi ve son kuruma özelliği ADC 2 tarafından önceden ayarlanabilir ve otomatik olarak izlenebilir. Camag TLC Scanner 4: TLC / HPTLC plakalarının densitometrik değerlendirmesi için kullanılan en gelişmiş cihazdır. Yürütülmüş 20x20 cm’ye kadar Tlc ve Hptlc plakalarda uygulanabilir ve kantitatif analiz için kullanılmaktadır. 190nm-900 nm arası plaka taraması ve profil oluşturma gerçekleştirilebilir. Absorbans ve floresans ölçüm modu ile her bir madde için spektrum taraması yapılabilir ve ng seviyesinde madde miktar tayini gerçekleştirilebilir. Yazılım: HPTLC analizleri için özel olarak geliştirilmiş VisionCATS Software kullanılmaktadır.

Uygulama Alanları

Bitkisel ilaç analizi: Kimlik, Kalite Kontrol, Tağşiş tespiti, Markör bileşiklerin analizi Gıda analizi: Kalite kontrol, Katkı maddeleri analizi, Gıda kirleticilerinin tespiti İlaç analizleri: Kalite kontrol, İçerik Düzgünlüğü Testi, Kimlik ve saflık kontrolleri Kozmetik analizleri: Hammadde kimlik belirleme, Koruyucular, renklendirici malzemelerin analizi