İSTisNA Sağlık Çalışanları İçin Nadir Hastalıklar Alanında Genetik Danışmanlık Eğitimini Gerçekleştirdi

Acıbadem Üniversitesi İSTisNA Platformu tarafından düzenlenen  “Sağlık Çalışanları İçin Nadir Hastalıklar Alanında Genetik Danışmanlık Eğitimi” 16 Mayıs 2024 tarihinde üniversitemizde gerçekleşti. Etkinlikte, Acıbadem Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yasemin Alanay,  Prof. Dr. Özden Hatırnaz NG, Doç. Dr. Özlem Akgün Doğan, Doç. Dr. Hande Kaymakçalan Çelebiler,  İstisna Projesi Tıbbi Sekreteri Gülşah Şebnem Özköse, Klinik Psikolog Tuğçe Erdoğdu,   Babeş-Bolyai Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Andrada Maria Ciuca, İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Müge Sayitoğlu, Doç. Dr. Ayça Dilruba Aslanger, Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kalaycı konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlikte yer alan konuşmacılar; “Nadir Hastalıklı Bireyler ve Ailelerle Hayatın İçerisinden, Genetik Danışman Kimdir? Avrupa’daki Genetik Danışmanlık Mesleğinin Güncel Durumu, Moleküler Dünyada Yolculuk: Moleküler Genetik ve Genetik Testlerin Önemi, Sağlıklı nesiller için ilk adım: Prenatal ve Yenidoğan Danışmanlığı. Küçük DNA’lar Büyük Kararlar: Pediatride Genetik Danışmanlık, Genetik Danışmanlıkta Etik İkilem: Sorumluluklar ve Sınırlar, Araştırma Tabanlı Genetik Sonuçların Paylaşımı, Soydan Geleceğe: Aile Ağacının Genetik Danışmanlıktaki Rolü ve Atölye Çalışması” konuları üzerine sunumlarını gerçekleştirdi.

Eğitimin katılımcıları tıp, psikoloji, hemşirelik, eczacılık, moleküler biyoloji, biyomühendislik alanlarında özelleşmiş sağlık profesyonellerine erişim imkanı buldular. Etkinlikte, ülkemizin önemli bir ihtiyacı haline gelen genetik danışmanlık mesleğinin temellerini oluşturan tarihçe, uygulamalar, etik yaklaşımlar ve test seçenekleri hakkında bilgi aktarımı yapıldı. Konuşmacılar her oturum sonunda,  katılımcılarla fikir alışverişinde bulunarak tecrübe aktarımında bulundu. 32 kişinin katılımıyla gerçekleşen eğitim, soruların yanıtlanmasıyla sonlandı.

Haber Tarihi: 24/05/2024

Son güncelleme tarihi: 06.06.2024