Ana içeriğe atla

Kurumlar Arası Yatay Geçiş

Kurumlar Arası Yatay Geçiş

Diğer Üniversitelerden ACU’nun aynı düzeyde bölüm/programlarına (lisanstan lisansa, ön lisanstan ön lisansa)yapılan geçişi ifade eder. Kurumlar arası yatay geçiş ile öğrenci kabulü YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ile “Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Lisans, Ön Lisans Diploma Programlarına Yatay Geçiş Yönergesi” hükümlerine göre yapılır.
 

Konuyla İlgili Yönerge ve Yönetmelikler :

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Lisans, Ön Lisans Diploma Programlarına Yatay Geçiş Yönergesi için tıklayınız.

Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik için tıklayınız.

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı İle İngilizce Dersleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi için tıklayınız.

Yatay geçiş kontenjanları için tıklayınız.

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi bölüm/programlarına ait taban puanlar için tıklayınız.

ÖSYS / YKS Taban ve Tavan Puanlar için tıklayınız.
 

Başvuru için Gerekli Belgeler

  1. Öğrenci Belgesi: Adayın kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumu tarafından hazırlanmış, adayın başvuru sırasında halen kayıtlı öğrenci olduğunu gösterir yeni tarihli, onaylı, mühürlü veya e-imzalı belge.
  • Öğrenci belgelerinde adayın disiplin durumu ile ilgili bilgi bulunmalı. Bulunmuyorsa, adayın disiplin durumunu belirtir belge ek olarak sunulmalı.
  • Yurt dışından yatay geçişlerde adayın okula kayıt tarihi açıkça (ay/gün/yıl) belirtilmeli.
  1. Transkript: Adayın kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumu tarafından hazırlanmış, alınan tüm dersleri, notları ve not ortalamalarını gösteren not döküm belgesi. (Kapalı zarf içinde, onaylı, mühürlü veya e-imzalı)
  • Transkript, not sistemi ve öğrenim dili hakkında açıklayıcı bilgi içermiyorsa, bu bilgileri içeren belgeler transkripte eklenmeli.
  1. Denklik Belgesi (Yurt dışından yatay geçişler için gereklidir.)
  2. Ders Tanım ve İçerik Bilgileri: Adayın transkriptinde belirtilen derslerin ayrıntılı tanımlarını ve içerik bilgilerini içeren belgeler.
  3. ÖSYS / DGS / YKS Yerleştirme Sonuç Belgesi ( Yurt Dışından Yatay Geçiş başvurusu yapan öğrenciler yurt dışında halen kayıtlı oldukları Üniversiteye kayıt oldukları yıla ait ÖSYS / YKS Kılavuzunda yayınlanan YÖK Duyuru metninde belirtilen koşulları sağladıklarına dair belge getirmeleri gerekir.)
  4. Lise Diplomasının Kopyası: Mezun olduğu liseden aldığı diplomanın kopyası.
  5. Kimlik Belgesi: Adayların nüfus cüzdanı kopyası.
  6. Bir adet fotoğraf
  7. Başarı Belgesi (İkinci öğretim programlarından birinci öğretim programına yatay geçişlerde, başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk %10’una girerek bir üst sınıfa geçtiğini belirten imzalı / mühürlü veya e-imzalı belge.)
  8. Öğretim dili İngilizce olan programlar için dil yeterlik belgesi. Yeterlik koşulunu sağlayamayan adaylar, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Muafiyet ve Düzey Belirleme (ACUPEP PPT) sınavına tabii tutulurlar. Bu sınavda da başarısız olanlar İngilizce Hazırlık Programı'nda öğrenim görürler.
  • Aşağıdaki koşulları sağlayan öğrenciler İngilizce Hazırlık Programından doğrudan muaf olurlar:

a) En az son üç yılında, İngilizce’nin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar.

b) Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarında aşağıdaki tabloda belirtilen taban puan ve üstünde puan aldıklarını belgeleyenler.
 

SINAVLAR

KABUL EDİLEN

TABAN PUANLAR

GEÇERLİLİK SÜRELERİ
YDS / e-YDS *855 yıl
PEARSON PTE Academic672 yıl
TOEFL-IBT**80 (Test) / 20 TWE2 yıl
CAEC3 yıl

 

*YDS ve/veya e-YDS sınavından 85 ve üzeri alan öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programından muaf olabilmeleri için APPT/ ACEPT speaking ve writing sınavlarına da girerek en az 70 almaları gerekmektedir.

**a) Kurumsal TOEFL sınav sonuçları kabul edilmemektedir. Sadece devlet üniversitelerindeki sınav merkezlerinden alınan TOEFL-IBT sonuçları geçerlidir.

**b) TOEFL-IBT sınavına yurt dışında girip toplam puanı 80 ve üzerinde öğrencilerin sınavın kabulü için Yabancı Diller Bölümü, İngilizce Hazırlık Programı tarafından yapılacak olan APPT/ ACEPT speaking ve writing sınavlarına da girerek en az 70 alması gerekmektedir.

**c) Kayıt sırasında üniversiteye sunulan veya doğrudan İngilizce Hazırlık Programına gönderilen Türkiye veya yurtdışından alınan TOEFL IBT belgelerinde Acıbadem Üniversitesi’nin kurum kodu olan C173 olması gereklidir. Bu kod olmayan belgeler kabul edilmeyecek olup, ilave sonuç belgeleri TOEFL merkezinden Sonuç Belgesi Talep Formu (Score Report Request Form) ile talep edilebilir. Adayların kabul edildikleri programa devam edebilmeleri için İngilizce Hazırlık Programını başarı ile tamamlamaları gerekir.
 

ÖNEMLİ NOT:

İngilizce veya Türkçe dilleri dışında hazırlanan belgelerin, ayrıca Türkçe veya İngilizce dilinde tercümeleri de teslim edilmelidir.

Başvuru eksiksiz olarak hazırlanmış başvuru belgeleri ile Öğrenci İşleri Müdürlüğü Öğrenci Bilgi Sistemi’ne yapılır.

Öğrenci İşleri Müdürlüğü İletişim Bilgileri: ogrenci.isleri@acibadem.edu.tr

Tel: 0216 500 44 44

0216 250 3580-7707

0216 500 4240-4241-4244-4245-4246