Ana içeriğe atla

 


 

Çalışma Prensibi

FTIR analizi elektromanyetik radyasyon spektrumunun infrared (kızılötesi) bölgesinde işlev görür. Bu bölge görünür ışığa göre daha büyük dalga boyuna ve düşük frekansa sahiptir. Çalışma prensibi olarak cihaz farklı atomlar arasındaki bağların farklı dalga boylarındaki ışığı absorbe etmesini baz alır.

FTIR’da katı, sıvı, jel veya toz haline getirilmiş örnekler incelenebilmektedir. Bir örneğin üzerine düşen ışığın farklı dalga boylarını kendi kimyasal yapısı nedeniyle emmesi örneğin moleküler yapısı ve varlık oranları belirlenir. Örnek birçok kez taranır ve spektrumu oluşturan absorpsiyon pikleri elde edilir.

Teknik Özellikler

Spektrofotometre sistemi, örneğin üzerine konulduğu ana cihaza bağlanmış olan ATR eki, ölçümü yapan FTIR cihazı ve gelen bilginin işlendiği bilgisayar kısımlarından oluşur.

Uygulama Alanları

Bir malzemenin özellikle moleküler özelliklerini belirlemek için kullanılır. İçeriği bilinmeyen malzemelerin tanımlanması için de kullanılabilir.

 


 

Çalışma Prensibi

Gonyometre, bir yüzey üzerine uygulanan genelde su damlasının zamana bağlı şeklini otomatik olarak analiz ederek, sıvı ile yüzey arasındaki gerilime bağlı olarak temas açısını ölçer. Temas açısı ölçümü, yüzey gerilimi, ara yüzey gerilimi ve serbest yüzey enerjisinin ölçülmesine fırsat sağlar. Bu bilgiler malzeme yüzeyinin özellikleri hakkında bilgi sağlar. Islanabilirlik, sıvı emilimi, sıvı yayılması, yüzey temizliği, yüzey heterojenliği, emülsiyon kararlığı ve yüzey pürüzlülüğü gibi faktörleri değerlendirmeye yardımcı olur.

Teknik Özellikler

Otomatik damla tanıma ve temas açısı ölçümü yapılır
Ölçüm duyarlılığı : ±0.1°
Yüzey gerilimi ölçüm aralığı : 0-1000 mN/m
Ölçüm duyarlılığı : ±0.1 mN/m

Uygulama Alanları

Medikal, gıda, elektronik, petrokimya ve malzeme bilimi gibi birçok farklı uygulama alanında kullanılabilir.

 


 

Çalışma Prensibi

Universal Test Makinesi (UTM), çeşitli malzemelerin mekanik özelliklerini belirlemek için kullanılan mekanik test ekipmanı türüdür. Bu özellikler arasında çekme, basma, 3 nokta bükme testleri yer alır. UTM, test edilen örneğe kontrollü bir çekme veya basınç yükü uygulayarak ve yanıtını ölçerek çalışır.

UTM makinesi, yükleme çerçevesi ve kontrol paneli olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Yükleme çerçevesi; örneğe yük uygulamaktan sorumludur ve kontrol paneli test parametrelerini ayarlamak ve test sonuçlarını kaydetmek için kullanılır.

Test prosedürüne başlamak için, belirli standartlara göre malzemenin örneği hazırlanmalıdır.

Teknik Özellikler

Çekme, basma ve 3 nokta eğme testlerine uygun aparatlar.
Basma testi için 20 N’luk load cell (hücre yükü) ve basma, çekme ve 3 nokta eğme testleri için 5 kN’luk load cell’i (hücre yükü) vardır.

Uygulama Alanları

ÇEKME TESTİ: Çekme testi, malzemenin statik veya yavaş uygulanan bir kuvvete karşı direncini ölçmek için yapılır. Çekme testi, boyutları standartlara göre hazırlanmış bir deney numunesinin tek eksen doğrultusunda statik bir yük uygulanarak belirli bir çekme hızında ve belirli bir sabit sıcaklıkta, örnek koparılıncaya kadar çekmesi esasına dayanır.

BASMA TESTİ: Basma testi, malzemeye basma yükü uygulanması sonucu örnek boyundaki kısalmanın ölçülmesine dayanan bir deney yöntemidir.

EĞME TESTİ: Eğme gerilmesi, eğilmeye (bükülmeye) zorlanan bir çubuğa orta kısımdan dikey bir yük uygulanmasıyla gerçekleştirilir.

 


 

Çalışma Prensibi

Oksijen Plazma Sistemi, bir yüzeyin özelliklerini modifiye etmek için kullanılan bir cihazdır. Oksijen gazı kullanıldığında hidrofobik özellik gösteren malzemelerin daha hidrofilik hale gelmesini sağlar. Elde edilmek istenen modifikasyon ve örnek malzemesinin özelliklerine göre işlem sırasında uygulanan enerji ve uygulamanın süresi belirlenir.

Teknik Özellikler

Cihaz, vakum pompası ve vakum kabini olmak üzeri iki ana bölümden oluşur. Ayarlar, vakum kabinin üzerindeki kontrol paneli ile yapılır.

Uygulama Alanları

Mikroakışkan sistemler, malzeme geliştirme gibi alanlarda malzeme yüzeyi vb. malzemelerin yüzey kimyasını değiştirmede kullanılır.

 


 

Çalışma Prensibi

Parçacık boyutu, Dinamik Işık Saçılımı ile ölçülür. Bir sıvı içinde asılı duran parçacıklar, Brownian Hareketi adı verilen ve hızı parçacıkların boyutuna bağlı olan sürekli ve rastgele bir hareket halindedirler. Işığın bu taneciklerden saçılımı Dinamik Işık Saçılımı yöntemiyle algılanır ve kaydedilir.

Zeta potansiyeli bir katı yüzeyle onun içinde bulunduğu sıvı ortamın arayüzünde oluşan bir elektriksel yüktür. Zeta potansiyeli, bir elektrik alanı varlığında parçacıkların hareketliliğinin belirlenmesini sağlayan Elektroforetik Işık Saçılımı aracılığıyla ölçülür. Parçacıkların hızı, zeta potansiyellerine bağlıdır.

Teknik Özellikler

Parçacık boyutu ölçüm aralığı : 0,3 nm-10 μm
Parçacık boyutu ölçümü için gerekli hacim : 3 μL
Zeta potansiyel ölçüm aralığı : 3.8 nm-100 μm’ye kadar
Zeta potansiyeli ölçümü için gerekli hacim : 20 μL

Uygulama Alanları

Parçacık boyutu ve zeta potansiyeli analizinin gerekli olduğu gıda, nanomalzemeler, boyalar, mürekkepler, kaplamalar, ilaç endüstrisi gibi alanlarda sıkça kullanılır. Nanoteknolojide, nanopartikül boyut dağılımı, dağılım özellikleri, stabilite ve topaklanma eğiliminin parçacık boyut ve zeta potansiyeli ölçümleri, yeni nanomalzemelerin tasarımı için çok önemlidir. İlaç endüstrisinde, doğru partikül boyutu ve zeta potansiyeli, terapötiklerin etkili ve güvenli bir şekilde üretilmesini sağlamaya yardımcı olur. Zeta Potansiyel/Parçacık Boyutu Analiz sistemleri, dispersiyonların, emülsiyonların ve kremlerin stabilitesini ve kalitesini karakterize etmek için de kullanılır, formülasyon süresini kısaltır ve yeni ürünlerin piyasaya sürülmesini hızlandırır.