Acıbadem Üniversitesi Gemstone Projesi'nin 1. Yaygınlaştırma Etkinliği kapsamında; Regional Symposium Neurodevelopmental Aspects of Brain Disorders & Genetically Engineered Models’e ev sahipliği yaptığı Nörogelişim ve Gen mühendisliği alanlarından yurt içi ve yurt dışından 138 katılımcının yer aldığı sempozyum, 3-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. Üniversitemizin Gen Mühendisliği teknolojileri ve Sinirbilim stratejik alanlarında, bilimsel araştırma ve inovasyonu ilerletme misyonu içerisinde önemli bir aşama olan Sempozyum, Türkiye Beyin Araştırmaları Derneği'nin desteğiyle düzenlendi.
Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Onat’ın yürütücülüğünü yaptığı GEMSTONE Projesinde, bilimsel üretkenliği artırmayı hedefleyen bilimsel sunumlar, sinirbilim araştırmalarının ilerletilmesinde fon fırsatları, üniversite-sanayi iş birliği konularının önemi vurgulandı.
Sempozyumun ilk gününde, Gen Mühendisliği teknolojileri ile Sinirbilim alanlarında İtalya Epilepsi ve Terapötik Strateji Laboratuvarı'ndan Profesör Annamaria Vezzani, Almanya Münster Üniversitesi Fizyoloji Enstitüsü'nden Dr. Annika Luettjohann, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Doçent Dr. Nihan Çarçak Yılmaz konuşmalarını yaptılar. Öğleden sonra gerçekleşen oturumda ise İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nden Doç. Dr. Kasım Diril, Acıbadem Üniversitesi'nden Doç. Dr. Meltem Kolgazi ve Doç. Dr. Melike Şahiner tarafından labaratuvar araştırmaları ve kapasite geliştirme faaliyetleri tartışıldı.
Sempozyumun ikinci gününde, İtalya Catanzaro Magna Grecia Üniversitesi'nden Prof. Dr. Emilio Russo İsveç Lund Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Kırık, İsveç Lund Üniversitesi'nden Doç. Dr. My Andersson, Abdi İbrahim Bio Başkanı Dr. Ali Özüer’in de aralarında bulunduğu araştırmacıların gündeminde nörobilim araştırmaları ve sanayi iş birliği konuları vardı.
Etkinliğin sonunda, genç araştırmacıların sunumlarına, En İyi Sözlü Sunum ve En iyi Poster Sunumu ödülleri verildi. Berfin Dağ "Confirmation of PATL1 Gene as Neurodevelopmental Disease Gene by Fruit Fly Model" en iyi sözlü sunum ödülünü kazanırken, Alper Bülbül "A Comparative Analysis for Familial Exome Analysis: Identifying Infrequent Rare Variants in Families with Multiple Sclerosis" başlıklı sunumuyla en iyi poster sunum ödülünü kazandı.
Haber Tarihi: 13/10/2023
Son güncelleme tarihi: 20.02.2024