Araştırma Etiğinde Sorunlar

Avrupa Araştırma Etiği Eğitimi Ağı (Network for the Education and Research Quality) Başkan Yardımcısı, Kiel Üniversitesi Pedagoji Fakültesi’nden Prof. Dr. Julia Priess-Buchheit, Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyoetik Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yeşim Işıl Ülman’ın davetiyle, Acıbadem Üniversitesi’nde 4 Temmuz 2024 tarihinde “Araştırma Etiğinde Sorunlar” başlıklı bir konferans verdi. Konferansa Sağlık Bilimleri ve Fen Bilimleri Enstitüsü programlarından, çok sayıda araştırmacılar, doktora ve yüksek lisans öğrencileri öğretim üyeleri katıldılar. Buchheit konuşmasında biyomedikal bilimler, sağlık bilimleri, sosyal bilimler araştırmalarında, karşılaşılan araştırma etiği sorunlarına değindi.

Katılımcıların soru cevap ve yorumlarıyla interaktif biçimde ilerleyen toplantıda, bilimsel projelerde fikri mülkiyetin korunması, çıkar çatışmalarının yönetimi, editörlük ve hakemlik süreçlerinde tarafsızlık ve ayrım yapmama gibi sorunlar tartışıldı. Araştırma planlama, geliştirme, yürütme evrelerinde araştırma etiğinin dürüstlük, saygı, şeffaflık, güvenilirlik, sorumluluk gibi temel etik değerleri korumasının önemi örneklerle ele alındı. Buchheit, bu araştırma etiğini tanıtmak, eğitimini vermek, iyi araştırma değerlerini yaygınlaştırmak, topluma hesap verilebilirlikle çalışmak amacıyla kurulan Avrupa Araştırma Etiği Eğitim, Ağı hakkında bilgiler verdi; toplantılarına katılmaya davet etti.

Haber Tarihi: 24/07/2024

Son güncelleme tarihi: 24.07.2024