Ana içeriğe atla

CA 21139 COST Action IMPROVE Ethics X-over Group Istanbul Workshop

Acıbadem Üniversitesi, Tıp Fakültesi ve Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoetik Yüksek Lisans Programı’ndan Prof. Dr. Yesim Işıl Ulman başkanlığında 2-3 Eylül 2024 tarihinde düzenlenen CA 21139 COST Action IMPROVE Ethics X-over Group Istanbul Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı. Istanbul Çalıştayı’na biyomedikal bilimler, sağlık bilimleri, veteriner hekimlik, sosyal bilimler, felsefe biyoetik alanlarından kırk araştırmacı ve uzman katıldı. Ayrıca on katılımcı hybrid olarak bilimsel oturumları uzaktan katıldılar. 

Hayvanlar üzerinde Araştırma ve Deneylerde 3 R Replace, Reduce, Refine ilkeleri, felsefi kuramlar ve biyoetik ilkeler ışığında ele alındı. Davetli konuşmalar, planlı çalışma grupları uygulamaları, genel tartışma oturumları ile çok disiplinli, etkileşimli, öğretici nitelikte bilimsel mesleki tartışma ortamı sağlandı. Çalıştayda, Hayvan Refahına hedefleyen biyomedikal araştırmaların biyoetik ilkeleri, zarar vermeme ve yararlılık, adalet, biyolojik çeşitliliğin ve çevrenin korunmasını esasları vurgulandı. 

Istanbul Workshop, biyomedikal araştırmacıları, sağlık profesyonelleri, veterinerler, uzmanlar, filozoflar, sosyal bilimciler, akademisyenler ve biyoetik uzmanlarından oluşan kırk kişisel katılımcının, konferans, çalışma grupları, genel tartışma oturumlarında değerli katkılarıyla hedeflerine başarıyla ulaştı. Çalıştaya kırk katılımcı yüzyüze, on katılımcı da uzaktan katkı verdiler. Avrupa Birliği COST Action IMPROVE 3Rs to Improve the Quality of Biomedical Science (CA 21139) projesine desteği için minnettarız. Prof. Nikos Kostomitsopoulos, Doç. Simone Pollo, Dr. Aurelie Thomas, eş-başkan Dr. Augusto Vitale'ye, değerli katılımcılara mükemmel katkıları için teşekkür ederiz. Çalıştay katılımcılarına, Acıbadem Üniversitesi Hayvan Araştırma Merkezi'ni (DEHAM) tanıtan Doç. Dr. Meltem Kolgazi’ye, Gamze Kaya, Kaan Bicici, Yagmur Kalafatoglu, Yeşim Işıl Ulman’dan oluşan Düzenleme Ekibine çok teşekkürler. 

Haber Tarihi: 09/09/2024

Son güncelleme tarihi: 09.09.2024