Etik Kurullar
Üniversitemizde faaliyet gösteren üç etik kurul bulunmaktadır.
-
KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU: Klinik araştırmalar yönetmeliği kapsamındaki proje başvuruları değerlendirilir.
-
TIBBİ ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU (ATADEK) Klinik araştırmalar yönetmeliği kapsamı dışında kalan proje başvuruları değerlendirilir.
ACU-DEHAM’da deney hayvanları ile yapılması planlanan proje başvuruları değerlendirilir.
Acıbadem Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu (ABAPKO)
Acıbadem Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu, yönergesi doğrultusunda Üniversitenin vizyonuna, misyonuna ve kuruluş değerlerine uygun olarak yürütülecek olan bilimsel araştırma ve altyapı geliştirme proje önerilerini değerlendirir ve ilgili akademik yıl bütçesinden ödenek verilmesinin uygunluğunu onaylar. (Ek 6)
Araştırma Laboratuvarları Koordinasyon Kurulu (ALKOK)
Üniversite bünyesindeki tüm araştırma laboratuvarlarının satın alma süreçleri, bakım-hizmet anlaşmalarının takibi ve laboratuvarların ortak kullanımının koordinasyonu amacıyla 2019 yılında kurulmuştur.
KLİNİK ARAŞTIRMALAR DESTEK VE TAKİP KURULU (KlinikAr)
KlinikAr (Klinik Araştırma Destek ve Takip Kurulu) Ekim 2019’dan itibaren faaliyet göstermektedir.
Etik kurul onayları alınmış, Faz II, FAZ III ve FAZ IV klinik araştırmaların yürütülmesinin kolaylaştırılması amacıyla kurulmuştur. Kurul, klinik çalışmaların işleyişini kolaylaştırmak adına, kurum içindeki deneyimli uzmanlardan oluşturulmuş bir takımla, güncel GCP (İyi Klinik Uygulamalar) standartlarına uyumu ve sürecin her adımında ihtiyaç duyulan teknik ve operasyonel desteği sağlamaktadır. Klinik Araştırmalar Destek ve Takip Kurulu, Acıbadem Sağlık Grubu (ASG) bünyesindeki klinik araştırmaların sayısının artırılması, süreçlerin araştırmacı ve hastane yönetimleri açısından hukuksal ve finansal açıdan takibi amacıyla kurulmuştur.
KlinikAr’ın hedefi; klinisyenlerin araştırmanın bilimsel protokolünün uygulanması dışında kalan unsurlarıyla daha az ilgilenmesini gerektirecek bir ortam sağlamaktır. ASG hastanelerinde yürütülecek klinik araştırmaların belirli kurallar, haberleşme ve kayıt düzeneğinde başlatılmasını ve yürütülmesini sağlar.
KlinikAr üyeleri; Tıbbi Direktörlük Temsilcileri, Tıp Fakültesi Dekanlığı temsilcisi, Planlama ve İş Geliştirme Bölümü temsilcisi (fiyatlandırma ve sözleşme yönetimi), Hakediş ve Sistem Geliştirme Bölümü temsilcisi, Hukuk Departmanı temsilcisinden oluşur.
Görev ve yetkileri tanımlanmıştır. Kurul; taslak haline getirilmiş klinik araştırma projesini operasyonel ve finansal açıdan değerlendirir, bu faaliyetten elde edilecek gelirin artırılması ve etkin paylaşımını sağlar. İlgili taraflarla bağlantı kurarak iş planı oluşturur. Klinik araştırma için Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı öncesi ve sonrasında yapılması gereken hazırlıkları yönlendirir. Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı sonrası katılımcılar arasında yapılacak sözleşme, protokol yazışmalarında yönlendirici ve kolaylaştırıcı rol alır. Çalışma süresince gerekli lojistik ve insan kaynakları desteği için ilgili bölümlerle iletişim kurar ve karar oluşturur, uygulanmasını sağlar, takip eder. Klinik araştırma süresinde ortaya çıkabilecek yeni operasyonel gereksinimlerde ASG içi çözüm ortaklığı yollarını araştırır, bulur ve uygulamaya aldırır. Araştırma devam ettiği sürece operasyonel süreçleri takip eder. Klinik araştırma başvuruları öncelik sırasına göre görev delege edilen kurul üyelerince çalışılarak son haline getirilir.
Kurul kendisine ulaşan başvuru sıklığına göre gerektiğinde, çalışma grubu başkanının çağrısı ile toplanır, düzenli gözden geçirme için yılda 4 kez toplanır.
Klinik Araştırma Destek ve Takip Kurulu"na KlinikAr@acibadem.com e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.