KOLEKSİYON VE KÜTÜPHANE ALANLARI
Kerem Aydınlar Kampüsü’nde merkezi bir konumda yer alan kütüphane, üniversitenin akademik programlarını destekler nitelikte bir koleksiyona sahiptir ve yayınlar ağırlıklı olarak Sağlık Bilimlerinden oluşmaktadır.
Merkez Kütüphane’ye bağlı olarak, 2014 yılında Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesi Kütüphanesi, 2015 yılında Acıbadem Maslak Hastanesi Kütüphanesi kullanıma açılmıştır.
Merkez ve şube kütüphaneleri toplam 1272,65 metrekare alana ve 321 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Okuyucularına modern ve konforlu bir çalışma ortamı sunan kütüphane, pandemi öncesinde akademik yıl süresince 7/24 açık hizmet vermiştir, kütüphane saatleri pandemi koşullarına göre yeniden düzenlenmiştir. Kütüphanede bilgisayar çalışma salonu ve kullanıcıların önceden rezervasyon edebileceği 14 çalışma odası yer almaktadır.
Basılı Koleksiyon: Merkez, Atakent ve Maslak Kütüphanelerinde kitap, basılı süreli yayın, tez, CD-Rom, DVD türlerinde 23.278 materyal bulunmaktadır.
Elektronik Koleksiyon: Kütüphanenin abonesi olduğu 32 veritabanı ile disiplinlerarası 51.034 e-dergi, 56.018 e-kitap, 2.592.727 tam metin tez, kanıta dayalı tıp veritabanı, bibliyometrik araçlar ve indeksler, gazetelere erişilebilmektedir. Veritabanları sayfasına bu link üzerinden ulaşılabilir.
KÜTÜPHANE HİZMETLERİ
- Makale Sağlama ve Kütüphanelerarası Ödünç (ILL - InterLibrary Loan)
ACU kütüphane koleksiyonlarında bulunmayan kaynaklar kullanıcılarımız için diğer üniversite kütüphanelerinden ve ULAKBİM’den sağlanmaktadır. Bu hizmetten yalnızca akademisyenler, lisansüstü öğrencileri faydalanabilmektedir.
Kullanıcılar koleksiyonda bulunmayan kitap, makale ve diğer kaynaklar için kutuphane@acibadem.edu.tr adresine yazarak istekte bulunabilirler. İsteklerin zamanında ve doğru karşılanabilmesi için künye bilgilerinin eksiksiz verilmesi gerekmektedir.
- Yayın Satın Alma ve Abonelikler
Öğretim elemanları, kitap, dergi, veritabanları ve diğer materyalleri satın almak için talep ve öneride bulunabilir. Talep ve öneriler kutuphane@acibadem.edu.tr adresine iletilmelidir.
- Ödünç Hizmetleri
Acıbadem Üniversitesi Kütüphanesi’nde ödünç verme kuralları akademisyenler için aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:
Kitap | 10 Kitap / 2 ay |
CD-Rom-Dvd | 1 CD-Rom-Dvd / 7 Gün |
Rezerve / Ders Kitabı | 1 Rezerve / Ders kitabı 2 saat |
Süreli Yayın | 1 ciltli dergi / 7 gün |
- Kütüphane Eğitimleri
Kütüphane personeli, fakülte ve yüksekokulların talepleri doğrultusunda öğrencilere kütüphane eğitimi vermektedir. Eğitimler dersin bir bölümünde yapılabilir, bir veya birden fazla oturum düzenlenebilir. Eğitimlerde kütüphane kataloğu kullanımı, kütüphane veritabanlarına erişim ve akademik yayın arama konularında bilgi aktarılmaktadır. Ayrıca genç akademisyenlere ve lisansüstü öğrencilerine yönelik yazar çalıştayları ve belirli veritabanlarına özel kullanıcı eğitimleri düzenlenebilmektedir. Eğitimlerle ilgili duyurular Kütüphane ve Elektronik Kaynaklar Müdürlüğü ve ilgili birimlerden e-posta ile iletilir.
- Kampüs Dışı Erişim
Üniversite mensupları kütüphanenin abone olduğu veritabanlarına kampüs dışından ulaşabilirler. Veritabanlarına kampüs dışı erişim için tercih edilen internet tarayıcısına göre aşağıdaki linkte yer alan ayarlar yapılabilir. Ayarlar gerçekleştirildikten sonra BADEMnet kullanıcı adı ve şifresini girmeleri gerekmektedir.
Kampüs dışı erişim ayarları içintıklayınız.
BİBLİYOMETRİK ANALİZ
Kütüphanenin abone olduğu atıf, ölçme değerlendirme veritabanları ve veri setleri ile akademisyenlerin talebi üzerine analiz raporları hazırlanabilmektedir. Abonesi olunan Web of Science, Scopus, InCites Benchmarking & Analytics, Journal Citation Reports veritabanlarını kullanarak atıf, yayın sayıları, h-index raporu, impact factor, JCR category, quartile in category bilgisi ve karşılaştırmalı raporlar sağlanabilir.
Yazar Tanımlama Sistemleri
Araştırmacıların adlarının farklı şekillerde yazılması veya aynı adı taşıyan birden fazla araştırmacı olması nedeniyle atıf analizlerinde karşılaşılan sorunlara çözüm getirmesi amacıyla aşağıdaki yazar tanımlama sistemleri kullanılmaktadır.
Researcher ID & Publons: Araştırmacıların, yazarlık, dergi editörlüğü ve hakem olarak etkilerini tek bir yerden izlemelerini ve göstermelerini kolaylaştıran ücretsiz bir hizmettir. ResearcherID’ye kayıt olduğunuzda benzersiz bir alfa-numerik tanımlayıcıya sahip olursunuz ve bütün yayınlarınızı bu tanımlayıcı ile ilişkilendirerek yayın listenizi eksiksiz olarak oluşturabilirsiniz. ResearcherID hesabınız sayesinde Web of Science içerisinde yer alan yayınlarınıza ilişkin güncel atıf analiziniz ve tüm yayınlarınız anında ve doğru bir şekilde görüntülenebilecektir.
ORCID (Open Researcher and Contributor ID): ORCID tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasını sağlar. ORCID numarası ResearcherID ve Scopus ID ile eşleştirilebilir.
İNTİHAL ANALİZ PROGRAMLARI
iThenticate: Akademik düzeyde üretilecek makalelerdeki kopyacılık (intihal) oranının tespiti için kullanılmaktadır. Programı doktora derecesi ve üzerinde akademik yetkinliğe sahip öğretim elemanları kullanabilmektedir. Üyelik için kutuphane@acibadem.edu.tr adresine e-posta gönderilmesi gerekmektedir.
Turnitin: Öğrenci ödevleri, yüksek lisans ve doktora tezlerindeki intihalleri ve usulsüz alıntıları tespit etmek için kullanılan web tabanlı bir intihal tespit yazılımıdır. Sisteme yüklenen tezler çok geniş veri havuzundaki kaynaklarla otomatik olarak karşılaştırılır ve alıntılar, benzerlikler, usulsüz kaynak kullanımları tespit edilerek bir benzerlik raporu oluşturulur. Programı yalnızca akademisyenler kullanabilmektedir. Turnitin programını kullanabilmek ve adınıza bir Turnitin hesabı oluşturabilmek için kutuphane@acibadem.edu.tr adresi üzerinden Kütüphane ile iletişime geçebilirsiniz.
REFERANS YÖNETİM SİSTEMİ
Mendeley Institutional Edition: Mendeley Institutional Edition, araştırmacıların araştırmalarını yönetmelerine ve geliştirmelerine, diğer araştırmacılar ile çevrimiçi işbirliği yapabilmelerine ve yapılmış olan son araştırmalara ulaşmalarına yardımcı olan bir kaynakça yönetim aracını ve akademik sosyal ağ hizmetini kurumlara yönelik sunan bir araçtır. Çevrimiçi ve çevrimdışı olarak farklı cihazlarda eşzamanlı kullanım olanağı sunan Mendeley, aynı zamanda güçlü bir PDF yönetim aracıdır. Mendeley masaüstü uygulaması, mobil uygulamalar ve web uygulaması senkronize çalışmaktadır. Mendeley Desktop programını indirmek ve üyelik sağlamak için http://www.mendeley.com adresinde yer alan “create an account” bağlantısını kullanmak yeterlidir.
İletişim Bilgileri
(0216) 500 4464 / Kurum içi: 181 4464
kutuphane@acibadem.edu.tr
http://library.acibadem.edu.tr