YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER
İzin kullanımında temel ilke, akademik kadro çalışanlarının hak ettikleri yıllık ücretli izinleri elden geldiği ölçüde iş akışına engel olmayacak şekilde, ilgili yıl içinde ve mümkün olduğunca öğrenime ara verilen tarihlerde kullanmasının sağlanmasıdır. Deneme süresi dahil olmak üzere Üniversitede 12 aylık çalışma süresini doldurmuş olan akademik personele İş Kanunu hükümlerine uygun olarak;
1-5 yılını (5 yıl dahil) doldurmuş olanlara 14 iş günü,
6-15 yılını doldurmuş olanlara 20 iş günü,
16 yıl ve daha fazla olanlara 26 iş günü yıllık ücretli izin verilir.
50 ve daha yukarı yaştaki çalışanlara verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 iş günü ile başlar.
Cumartesi İş Kanunu’na göre işgünü sayıldığından yukarıda belirtilen sürelerin hesabına Cumartesi günü de dahildir.
Yıllık izin talebinde bulunacak akademik personel en geç 1 hafta önce “Yıllık İzin Formu” nu sistem üzerinden oluşturarak, ilgili fakülte dekanının onayına sunar ve onay süreci tamamlandıktan sonra fakülte sekreterine iletir. Fakülte sekreteri tarafından izin formu İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne ulaştırılır.
İşten ayrılma durumunda, 12 ayını tamamlamamış olan kişilerin, kullandıkları hak etmedikleri yıllık ücretli izin günlerinin karşılığı kendilerinden mahsup edilir.
Aşağıdaki durumlarda çalışanlar, belirtilen sürelerde ücretli izin kullanabilirler. Bu izinler için çalışanın kıdem süresi şartı aranmamaktadır.
Eşin doğum yapması: 5 iş günü
Evlenme izni: 3 iş günü
Evlat edinme izni: 3 iş günü
Birinci derece yakınlarının (anne, baba, eş, kardeş, çocuk) vefatı: 3 iş günü
Eşin birinci derece yakınlarının vefat: 2 iş günü
AKADEMİK TATİLLER
Akademik kadro personeli, yasada belirtilen resmi tatil günlerinde çalıştırılamaz. Ancak gerekli görülen durumlarda yasal hakları sağlanarak resmi tatil günlerinde çalıştırılabilir.
TIBBİ GEREKÇELİ İZİNLER
Hastalık durumunda personelin işe gelememesi halinde sağlık kuruluşundan aldıkları “İş Göremezlik Raporu” ile hastalık izni kullanır. Hastalık durumunda 2 güne kadar işyeri hekimi istirahat verebilir. İki günden uzun süreli hastalıklar için devlet hastanelerinden veya özel hastanelerden iş göremezlik belgesinin alınması gereklidir. Kısa veya uzun dönem hastalık durumlarında alınan rapor ve tıbbi belgelerin raporun başlama tarihinden itibaren ilk iş günü içerisinde Üniversiteye ibraz edilmesi zorunludur. Kısa dönem hastalık durumunda 3 iş günü içerisinde Üniversiteye rapor ibraz edilmezse, personelin işe gelmediği günler ücretsiz izin kapsamında değerlendirilir. Uzun dönemli hastalık durumunda ise istenen rapor ve tıbbi belgelerin temin edilememesi fesih nedeni olabilir. İş göremezlik belgesi alan akademik personele işe gelemediği günler için ödeme yapılmaz, emekli olmayan akademik personel ilgili tarihler için SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneğini alır.
BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNAN – Yenidoğan izinleri
Doğum İzni
Doğum yapan akademik personele, doğum öncesi bir devlet hastanesinden alacağı rapora bağlı kalmak koşulu ile 8 hafta doğum öncesi, doğum belgesinde belirtilen tarihten itibaren 8 hafta doğum sonrası doğum izni verilir. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi çalıştırılmayacak süreye iki hafta süre daha eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde doktorun onayı ile personel isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar görevine devam edebilir. Bu durumda çalışılan süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Öngörülen süreler personelin sağlık durumuna göre gerekirse hekim raporu ile artırılabilir. Hamilelik süresince akademik personele periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Kişi doğum iznini müteakip altı aya kadar ücretsiz izin alabilir. Doğum izni süresince personel geçici iş göremezlik ödeneğini SGK dan alır.
Süt İzni
Doğum sonrası işe başlandığında çocuk 12 aylık olana kadar günde 1,5 saat süt izni verilir. Personel bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını, ders yükünü aksatmayacak şekilde kendisi belirler. Süt izninin gün içinde kullanılması zorunludur. Birleştirilerek toplu kullanılamaz.
ÜCRETSİZ İZİNLER
Geçerli sebeplere dayalı olmak kaydıyla Rektör ve Mütevelli Heyet Başkanı’nın onayı ile akademik personele ücretsiz izin verilebilir. Ücretsiz izin süresince, ücret ve ikramiye gibi mali haklarla, yükselme süreleri işlemez.
YAN FAYDALAR
Özel Sağlık Sigortası
Üniversite akademik kadro çalışanları Acıbadem Grup Sağlık Sigortasından gerekli katılım paylarını ödemek kaydıyla kendileri ve yakınları için faydalanabilirler.
Konu ile ilgili bilgi için: İnsan Kaynakları Müdürlüğü insankaynaklari@acibadem.edu.tr
Personel Yakını Tanımlama
Üniversitenin akademik kadrosu ve öğrencileri Acıbadem sağlık Grubu’nun tüm hastanelerinden kendileri ve yakınları için indirimden faydalanabilirler. Smartport üzerinden yakınların tanımlanması gerekmektedir.
Maaş Avansları
Üniversite akademik kadro çalışanları maaş avans taleplerini en geç ayın 20’sine kadar yazılı olarak İnsan Kaynakları Müdürlüğü ne iletmek durumundadır. Talebe istinaden ilgili ayın 20’sinde maaşın maksimum %25’i avans olarak ödenir.
Seyahat Avansları
Üniversite akademik kadro çalışanlarının görevi dolayısıyla yapacağı yurtiçi ve yurtdışı yolculuklara ilişkin her türlü giderin ve temsil, ağırlama harcamalarının Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen limitler dahilinde seyahat öncesinde ilgili personele ödenir.
Sosyal Sigorta
Üniversite akademik kadro çalışanları, Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında çalıştırılır. Bu yasa ile sağlanan her türlü haklardan yararlandırılır.
Yemek
Üniversite akademik kadro çalışanlarına öğle yemeği hizmeti verilir. Ayrıca akşam çalışılması gereken durumlarda akşam yemeği hizmetinden de faydalanabilir.
Ulaşım-Servis
Üniversite akademik kadro çalışanlarına servis hizmeti verilir.
MAAŞ ÖDEMESİ
Üniversitemizin akademik kadro ücretleri, bireyin uzmanlık alanı, akademik unvanı, başarıları, deneyimi, akademik piyasa koşulları, Üniversite'deki konumları ve YÖK’ün belirlemiş olduğu kriterler göz önünde bulundurularak her bir birey için ayrı ayrı belirlenir ve sözleşmelerde belirtilir.
Personelin çalışma karşılığındaki ücretleri aylık Brüt üzerinden, her ayın 5’inde (ayın 5’inin hafta sonuna denk gelmesi halinde takip eden ilk iş gününde) ödenir.